Jógyakorlatok

Nagylelkűség Gálospetriben

Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Bodnár Attila és osztálya

 

 

Mit és hol?

Ez a közösségi szolgálat nem csak a segítés, egyéni tapasztalás, érzékenyülés helye, hanem a közösség növekedési lehetősége is (osztály, iskola, család). A gálospetri árvaházzal évente kétszer látogatunk. A kezdetektől az volt a program menete, hogy előzetesen adományokat gyűjtöttünk az iskolánkban (játék, könyv, édesség, ruha, élelmiszer, tisztálkodási szerek, gyógyszerek), felkészültünk adventi időben kézműves feladatokkal (üvegfestés, színezők, origami), nyár eleji időben benti és kinti játékokkal. Felkészülés közben mindenki kapott hozzá illő konkrét feladatot, amit neki kellett végrehajtania, de eszközöket is készítettünk előre, pl. nemez labdákat a célbadobáshoz.

 

Hogyan?

Érkezés után a ház vezetője mesél nekünk a gyerekekről, a mindennapi életről (mindig vannak újak a csapatunkban), utána érkeznek a gyerekek. Nem csak játszunk együtt, hanem együtt ebédelünk. Mindig énekelnek és verselnek nekünk, mi is készülünk rövid műsorral, végül közösen énekelünk. Sok mosolyt és ölelést cserélünk, nehéz elbúcsúzni. Itthon az egész iskola előtt beszámolunk élményeinkről, fényképeket mutatunk, megköszönjük az adományokat, átadjuk a gyerekek ajándékba küldött rajzait. Egymás közt is beszélünk megható, kedves, de nehéz élményekről is. Interneten tartunk kapcsolatot a következő találkozásig.

Mire és kinek jó?

Első utazásunk előtt sokat beszélgettünk arról, hogyan élhetnek az ottani gyerekek meleg családi környezet és anyagi biztonság nélkül, hogyan kell tapintatosan viselkednünk az ő környezetükben. Ma már nem én vezetem ezeket a beszélgetéseket sem, egymásnak mesélnek, adnak tanácsokat, és erős, letisztult szavakat találnak, mikor az iskola előtt emlegetik föl élményeiket. Több szülőtől hallottam, az ott tapasztaltak után jobban, elfogadóbban értékelik otthoni lehetőségeiket, hálásabban családi kapcsolataikat, én is hallottam ígéreteiket, hogy ők maguk felelős szülőkké szeretnének válni.

 

A közösen megtervezett feladatok, játékok, műsorok biztonságos keretet adnak az alkalmaknak, de az ottani gyerekekből áradó ragaszkodás, szeretet hamar föloldja a gátlásokat, felszabadultan játszunk, mindenki kezét megfogja egy kisember, nem számít már semmiféle különbség. 

Szerkesztette OFI dátum 2017.11.27. 15:15:53