Jógyakorlatok

Csepeli Idősek Otthonában tett látogatások

BGSZC Harsányi János Szakközépiskolája és Szakiskolája Kovács Orsolya

Hol és mit?

A fotókon ábrázolt közösségi szolgálat teljesítésére a Csepeli Idősek Otthonában 3 alkalommal került sor. Ezek az alkalmak mindig valamilyen ünnephez kötődtek. A felkészítés az iskolai könyvtárban a könyvtárostanár segítségével történt, a diákok által összegyűjtött tobozokból karácsonyfadíszeket készítettünk. Az eszközökön (tobozok, gyöngyök, ragasztó, ragasztópisztoly, csomagoló anyag) kívül vittünk ajándékba süteményeket is, aminek nagy sikere volt.

Mire jó?

Voltak félelmeink; vajon nem lesznek-e kínos csöndek, lesz-e közös téma, örülnek-e az ajándékoknak? Az ott töltött 3 óra minden félelmünket eloszlatta. A közös munka, a karácsonyi dalok közös éneklése maradandó élményt nyújtott valamennyi résztvevőnek. Személyes sorsokat ismerhettünk meg és a búcsúzásnál kérték, hogy jöjjünk máskor is! Még kétszer látogattunk el az otthonba. A következő alkalommal újrahasznosított anyagokból (tapétából és újságokból) karkötőket hajtogattunk, ill. húsvétkor tojást festettünk.

 

Hogyan kezdődött?

A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztályával kötött szerződés alapján, a kezdeményezésemre került sor 2013 novemberében első alkalommal egy felkészítő foglalkozásra iskolánk könyvtárában. Az akkor 10. évfolyamos diákokat személyesen kértem, vegyenek részt a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonába (XXI. Tapló utca 1.) szervezett látogatáson, ahol idős emberekkel, adventi készülődéssel töltünk el egy délutánt.  

Kik vettek részt? Miként hatott rájuk?

A 10 jelentkező közül végül 6 diák jelent meg a meghirdetett felkészítésen, ahol elkészítettük a próba karácsonyfadíszeket, tobozból, gyöngyökből. Nem gondoltam, hogy ennyire meghatározó élmény lesz számomra és a diákok számára ez az otthonlátogatás. Utólag ők is elmondták több félelmüket, ami aztán teljesen alaptalannak bizonyult… Bár nem kértem, 4 diák hozott magával saját készítésű süteményt. Szívmelengető élmény volt a karácsonyi dalok éneklése, ami szintén spontán módon alakult ki. Búcsúzásnál kérték az otthon lakói, látogassunk el hozzájuk máskor is. A következő alkalmak már a diákok kérésére jöttek létre. A fotókat nem túl jó minőségben én készítettem mobiltelefonnal. Számunkra minden fotó egy-egy személyes történetet mond el!

 

Szerkesztette OFI dátum 2017.12.07. 13:53:55