Jógyakorlatok

,,Mit tehetnék érted?” karitatív ifjúsági közösség Karácsonyi Mosolyvarázs akciója

Segítő diákok pályázat 2016. fogadó intézményi jó gyakorlat (Kanizsai Fiatalok Közössége Nikolics Zsuzsanna)

Mit és kinek?

A csoport 2008-ban alakult, vezetője Nikolics Zsanna, vezető helyettese Gelsei Zsófia. Általános iskolás, középiskolás, egyetemista és dolgozó fiatalokból álló közel 20 fős közösségünk azért alakult, hogy segíthessünk rászoruló embertársainkon.
Minden évben megrendezésre kerül a Karácsonyi- illetve Húsvéti mosolyvarázs nevet viselő karitatív akció. Ugyancsak hagyománnyá vált, hogy minden évben Anyák napján ellátogatunk az Idősek otthonába, valamint tavaly indult Őszi mosolyok akciónk is sikeresnek mondható. Mindemellett sok kisebb megmozdulásunk is van, mint például: csapatépítő napok, korrepetációs napok, különböző gyűjtések, foglalkozások.

A Karácsonyi Mosolyvarázs akciót, a csoport legnagyobb megmozdulását immár nyolcadik alkalommal szervezzük meg december 22-én. Ez alkalomból ellátogatunk a nagykanizsai Idősek otthonába, Családok Átmeneti Otthonába, Hajléktalan Szállóra, Gyerekotthonba és az Integrált Központba, valamint a Javító intézetbe, műsorral, szaloncukorral és saját készítésű ajándékkal készülünk minden bentlakó számára.

Hogyan?

A program előkészületeket igényel, melyekben a csapat tagjai illetve az Iskolai Kötelező Szolgálatot teljesíteni kívánó fiatalok segítenek és dolgoznak. A műsort közösen állítjuk össze, majd gyakoroljuk ki az előre megbeszélt, csapatépítéssel egybekötött megbeszéléseken. Mivel a résztvevők elég sokszínűek, így a prózai részen kívül énekes, táncos és hangszeres produkciók is bemutatásra kerülnek.

Az ajándékokat is saját kezűleg készítjük. Idén műanyag poharakból készítünk hóembert, illetve karácsonyi díszítéssel készített ajándékkosarat rakunk össze, amely tartalmaz szaloncukrot, édességet és gyümölcsöt. Ezeknek a beszerzéséhez szponzorok segítségére szorulunk, mivel csapatunk nonprofit, így bevételünk nincs. Ahhoz, hogy szponzort szerezzünk, minden évben írunk egy anyagot, amivel megkeresünk vállalkozókat, cégeket, vagy akár magánszemélyeket, és ezek szétosztásában is a tagok és IKSZ-es diákok segédkeznek.

 

Ezek mellett a szociális intézményekkel is fel kell vennünk a kapcsolatot, ami némelyiknél könnyebb, másoknál hosszadalmasabb folyamat. Ezt a feladatot a vezetők végzik, és időben is összeállítják és leegyeztetik, mikor, hova menjen a csapat. Ugyanígy az ő feladatkörükbe tartozik a sajtóval való kapcsolatfelvétel is, ugyanis a Nagykanizsán is elérhető média az esetek nagy részében ki szokott jönni valamelyik helyszínre vagy megbeszélésre.

Az előkészületek után tartunk egy összesítő próbát, és megbeszélést, ahol egybe elpróbáljuk a műsort, illetve átbeszéljük a program menetét. December 22-én délelőtt pedig gyalog útnak indulunk és egy nap leforgása alatt 6 intézményben teszünk látogatász. Ezen a napon általában az összes tag és IKSZ-es jelen van a két vezetővel együtt, illetve külsős emberek is folyamatosan csatlakoznak az akcióhoz. Az eddig látogatott intézményeknél mindig izgatottan várnak minket, előfordult már több alkalommal, hogy a bent lakók, vbagy az intézmények vezetői is készülnek a csapatnak apróságokkal. (Két évvel ezelőtt az idősek otthonában egy idős hölgy mindenkinek horgolt egy virág kitűzőt. Három évvel ezelőtt pedig egy hajléktalan fiatalember csatlakozott hozzánk az akción, és járta velünk a többi szociális otthont.)

A körtúrát általában késő délután szoktuk befejezni, záró programként pedig megbeszéljük a tapasztalatokat, és impulzusokat. Egy alkalommal közel 400 embert ajándékozunk és látogatunk meg.

Külső nehézségek: A program keretén belül a csoport találkozóinak lehetőségei korlátozottak.

Az intézményekkel való egyeztetés (személyek száma, időpont, sajtó részvétele) szintén nehézség, hisz a program megvalósításának egy napba kell beleférnie.

A program legnagyobb nehézsége az adományok, szaloncukrok beszerzése. A támogatókkal való kapcsolattartás és a támogatási szándék elérése hosszadalmas.

Belső nehézségek: A csapat kompetencia szintje eltérő, az IKSZ-es fiataloknak az adottságait fel kell mérni és aszerint kell foglalkozni velük, vagy foglalkoztatni őket. Mivel művészeti tevékenység is vegyül a programba, így külön fejlesztésre van szükség előadói vonalon.

Az önkéntes fiatalok és az IKSZ-es fiatalok különböző módon állnak a programhoz, így a csoport tagjainak először össze kell kovácsolódniuk. Erre külön csapatépítő napot szervezünk, ahol lehetőség van megismerni egymást.

Emellett az érzelmi nyitottság és befogadóképesség sem egyforma, valakinél több időt kell szánni az elfogadás és megértés elérésére. Ennek segítésére a bent lévő csoporttagok kiselőadás keretén belül mutatják be a Mosolyvarázs akciót.

Mire jó?

Ez az akció minden tekintetben sikeres és példaértékű. Aki egyszer végig csinálja a csapattal, örök nyomot hagy benne. Törekszünk az egyensúly megtartására, és igyekszünk bemutatni azt a felnövő ifjúsággal, segíteni elesett embertársainkon mindig lehet, akár egy kedves szóval, egy mosollyal is.

A nagykanizsai szociális intézmények lakói hatalmas lelkesedéssel fogadják diákjaink műsorát és ajándékait. Gyakran örömkönnyeket csalunk a szemükbe, és soha nem marad el részükről a köszönetnyilvánítás és a tapsvihar sem. Mivel már 8 éve megy a Mosolyvarázs programunk, az összes látogatott tudja, hogy megyünk, és várják érkezésünket. Erre legjobb példánk az, hogy az Idősek otthonának lakói már novemberben el kezdik kérdezgetni ápolóikat, hogy: ,,Mikor jönnek azok a kedves gyerekek karácsonyozni?”

            Legnagyobb elismerése a program működésének, hogy az a diák, amelyik Kötelező Szolgálatot teljesít, a csoportban marad önkéntesként, miután az óraszámokat ledolgozta. 

 

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.13. 9:26:40