Jógyakorlatok

Mátyás király udvarában - építő játszótér

Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány

Szervezet neve: Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány
Település: Győr
Tevékenységi terület: kulturális és közösségi
Résztvevő diákok létszáma: 60 fő (2015. évi táborok)
Teljesített IKSZ óraszám: 20 óra/fő, összesen 1200 óra
Partneriskolák: Krúdy Gyula Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Középiskola,
Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

 

Az Aranykapu Közművelődési Közhasznú Alapítvány Győrben 2013 óta szervez nyári táborokat a 6-12 éves gyerekeknek. A 2015. évi tematikus táborban Mátyás király korába kalandoztak: a gyerekek a közösségi szolgálatos diákok segítségével felépítették a korabeli élet egy-egy kiemelten fontos épületét raklapokból és más faanyagokból. A három táborban közel 120 gyerek vett részt.

Az építő játszótér koncepciója az élményszerű pedagógián alapszik. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerjék a régi korok kultúráját, mesterségeit, szokásait, játékait. A cselekvés kulcsszerepű ennél a célcsoportnál, mert ez a korosztály azon túl, hogy szeret alkotni, a tevékenységen keresztül könnyebben is tanul, ismereteket szerez és így a tábor során számos képességüket is fejlesztik. Emellett a gyerekek megtanulnak csoportként együttdolgozni.

Az önkéntesek a táborokra egy játékfoglalkozás, egy kézműves foglalkozás és egy próbaépítés segítségével készültek. Fontos szerepet vállalt a táborban, Dr. Cseh Tamás, építész, aki megtanította a gyerekeket, hogyan kell magukra, a másikra, és a szerszámokra vigyázni.

A tábor létrejöttében és lebonyolításában fontos szerepet vállaltak a gimnazista segítők. Egyikük, Bálint így mesélt a táborról: “Nekem nagyon tetszett a tábor hangulata, hogy a gyerekek megtanultak a szerszámokkal bánni. Sőt nekem is hatalmas tapasztalatszerzés volt, ezelőtt én sem fúrtam, csavaroztam. A gyerekek meg nagyon jól érezték magukat.”

Egy másik diák, Tamás második alkalommal segített. Előző évben a közösségi szolgálat miatt, kötelességből jelentkezett, de annyira összebarátkozott a csapattal és a gyerekekkel, hogy második évben már barátságból, szabadidejében ment el segíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával valósult meg.

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.19. 9:00:05