Jógyakorlatok

Debrecen Bike Maffia

Opera Közhasznú Egyesület (Alternatív Közösségek Egyesülete)

Település: Debrecen
Tevékenységi terület: közterületen (nem szállón) élő hajléktalanok
Résztvevő diákok létszáma: 20 fő
Teljesített IKSZ óraszám: 27 óra/fő, összesen 550 óra
Partneriskolák: Humán Fejlesztők Kollégiuma

Egy hajléktalan nem szerez tudomást a neki szervezett jótékonysági ételosztó akcióról, mivel annak híre csak azokhoz ér el, akik okostelefont, internetet használnak, újságot olvasnak. Erre talált megoldást az innovatív civil szervezet, a Budapest Bike Maffia, amelynek debreceni ága a KÖSZ! Program segítségével középiskolás közösségi szolgálatosokat is bevont sokrétű munkájába.

A Debrecen Bike Maffia projekt tagjai a közösen elkészített meleg ételt kerékpáron szállítják ki a közterületen élő hajléktalanoknak. Csoportjuk mára odáig fejlődött, hogy már kéthetente 100 főnek juttatják el az élelmiszercsomagokat, amiket az alapanyagok előkészítésétől kezdve a főzésen és bedobozoláson át a biciklis kiszállításig, egy nagy közösen végzett folyamatként szerveznek meg.

Az Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának segítségével népes táborukat 20 fő közösségi szolgálatos diákkal is növelték.

A program az előkészület, ételkészítés, ételek csomagolása és az ételek kiszállításának folyamataként épül fel. A toborzást a már jelenleg is velük dolgozó középiskolásokon keresztül végzik - ők segítenek szórólapozni, s bevonni új középiskolásokat, érzékenyítve ezzel a fiatal generációt.

„Jó érzés látni, amikor nevetnek és megköszönik az ételt” – meséli Olivér, egy iskolai közösségi szolgálatát végző diák, aki szerint a Debreceni Bike Maffiánál végzett önkéntes munka nem csak azért okoz élményt, mert jó ügyet szolgál, hanem mert az ételkészítésen túl saját „művét” adhatja oda a rászorulóknak, akiktől megható történeteket is hall. Így a tevékenység munka jellege eltűnik, a tapasztalat pedig maradandó.

Miközben az önkéntességre nevelt diákok élvezik a kerékpározást, a közös munkát, megismerkednek a hajléktalanokkal is, és szinte észrevétlenül válnak érzékenyebbé az egyre növekvő szociális problémára, a hajléktalanságra. Azon túl, hogy a főzés örömét is megismerhetik, és olyan tudást szereznek, amit útravalónak hazavihetnek, a hajléktalanokhoz való odalépés, a velük való beszélgetések is közvetlenebbé, együttérzőbbé válnak. A Debrecen Bike Maffiánál azt is megértik, hogy az utcára szorult emberek többsége nem saját döntése vagy hibái miatt él fedél nélkül, hanem mert nem voltak olyan szerencsések, mint az, aki épp segít rajtuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával valósult meg.

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.21. 10:18:36