Jógyakorlatok

Kultúrák találkozása

Új Város Alapítvány

Szervezet neve: Új Város Alapítvány
Település: Budapest
Tevékenységi terület: kulturális és közösségi
Résztvevő diákok létszáma: 20 fő
Teljesített IKSZ óraszám: 9-20 óra/fő, összesen 290 óra
Partneriskolák: Kőbányai Szent László Gimnázium

Kultúrák találkozása címmel szervezett programot az Új Város Alapítvány Budapesten, amelyben a déjtári családi napközi roma gyermekei és budapesti magyar és roma kisiskolások ismerhették meg jobban egymás kultúráját.

Az egynapos találkozónak a budapesti VIII. kerületi Németh László Általános Iskola volt a házigazdája, amely egész éves multikulturális projektjét is zárta ezzel a programmal. A produkciók sorát az iskola diákjai nyitották meg népdalcsokorral és néptáncbemutatóval. Őket a Józsefvárosi Zeneiskola növendékei ének, cimbalom és ütős bemutatója követte. Ezután lépett a tornaterem képzeletbeli színpadára a meghívott vendég, a Dejtári Ceferino Ház családi napközije. A 12 fős gyerekekből és fiatalokból álló csapat először "Fekete-fehér" címmel a magyar-roma barátságot és minden eltérő kultúra közötti barátkozás lehetőségét bemutató zenés pantomim produkciót vitt színre. Majd gyors átöltözés után igazi fergeteges cigánytánc előadást mutattak be, amelyet közös tánctanulás követett.

A Kultúrák találkozása c. program a Békeháló nemzetközi nevelési program koncepciójára épülve jött létre. Ez az olasz eredetű pedagógiai kezdeményezés 2008 óta van jelen Magyarországon, több általános és középiskola kapcsolódott már hozzá. Célja minden esetben, hogy a résztvevő gyerekek jobban megismerjék egymás kultúráját, szokásait, barátságok épüljenek közöttük. A békére és szolidaritásra nevelő program Magyarországon elsősorban a magyar-roma kultúrák közötti párbeszédet próbálja elősegíteni. A program lebonyolításában a Kőbányai Szent László Gimnázium diákjai segédkeztek így teljesítve közösségi szolgálatukat. A diákok tervezték meg az alkalom logóját, segítettek a program előkészítésében is.

Az egyik diák így mesélt a programról: "A közösségi szolgálat bennem általánosan jó érzéseket vált ki, de ez más volt. Ez egy olyan különleges alkalom volt, amin nem csak dolgozni kellett, hanem a tevékenység közben megismerhettük más emberek kultúráját."

A projekt a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával valósult meg.

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.18. 9:08:37