Jógyakorlatok

Közös alkotás, közös öröm!

SZIKE Közéleti és Kulturális Kezdeményezések Köre

Szervezet neve: SZIKE Közéleti és Kulturális Kezdeményezések Köre
Település: Százhalombatta
Tevékenységi terület: kulturális és közösségi
Résztvevő diákok létszáma: 44 fő
Teljesített IKSZ óraszám: 8 óra/fő, összsen 352 óra
Partneriskolák: Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium
Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Az Ifjúsági Műhelyt alapító SZIKE Közéleti és Kulturális Kezdeményezések Köre már közel 30 éve aktívan formálja a százhalombattai fiatalok kulturális életét. Szerves tagjai a helyi képzőművészeti gyermek- és felnőttképzésnek, valamint sok éve biztosítanak alkotóműhelyt az ott élők számára. Számos kiállítást, nyári tábort, zenei estet és más kulturális eseményt szerveztek az évek során.

2015-ben Százhalombatta három helyszínén szervezett az Ifjúsági Műhely köztéri falfestési akciót, amiben közösségi szolgálatos diákok közreműködtek:

  • A Széchenyi István Szakközépiskola két külső falrészét festették le a fiatalok Regős Ágnes képzőművész-tanár vezetésével. A diákok tervei alapján koncentrikus körökkel, különböző síkidomokkal és axonometrikus ábrákkal színesedett az iskola.
  • A Kodály Zoltán sétány 2-4. szám alatti társasház északi oldalának lábazatáért az Arany János gimnázium diákjai feleltek. A felületet közel harminc éve egy korábbi százhalombattai szakkör vezetője és diákjai festették le először. Remélik, hogy a Varga László képzőművész tervei alapján készült új alkotás is örömére szolgál majd az arra járóknak és a házban lakóknak.
  • A Kodály sétány 10-12-es számú társasház oldalát is megszépítették a fiatalok. Az ott látható alkotás volt Százhalombattán az első, iskolások által készített falfestmény, amit a másikhoz hasonlóan, ugyancsak 1987-ben az egykori Paletta szakkör tagjai készítettek. A projekt keretében Fazekas Levente képzőművész-tanár közreműködésével felújították, kiegészítették és korszerűsítették a falfestményt.

A diákoknak nagy élményt adott a projekt, hiszen legtöbbjük még sosem festett falra, sőt nagy részük az általános iskolai rajzórákat leszámítva egyáltalán nem festett. Emellett izgalmas volt számukra, hogy élőben találkozhattak a falak tervezőivel, a művészekkel, és közösen dolgozhattak velük. Ezáltal közelebb kerülhettek a modern művész fogalmához, amelyről általában hamis kép él a diákokban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával valósult meg.

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.21. 10:17:56