Jógyakorlatok

IKSZ a hátrányos helyzetű gyermekekért - Diákok bevonása a Hős utcai projektbe

Kontúr Közhasznú Egyesület

Szervezet neve: Kontúr Egyesület
Település: Budapest
Tevékenységi terület: sport- és szabadidős tevékenység
Résztvevő diákok létszáma: 15 fő
Teljesített IKSZ óraszám: 20 óra/fő, összsen 300 óra
Partneriskolák: Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola

A Kontúr Egyesület 2010-ben az ELTE-ről indult, egy pártfogói csoport tagjai úgy gondolták, hogy önkéntes munkájukat - fiatalkorú bűnelkövetők mentorálását - egyesületi formában végzik tovább. Egyik fontos programjuk helyszíne a Hős utca, Budapest X. kerületének egy közel 1000 fős szegregátumában található.

A helyi zárt közösségben élő gyerekeknek szerveznek szabadidős programokat: kirándulást, sportfoglalkozást, alkotótábort. Ebbe a munkájukba bevonták a Szociális Cirkuszt is, akik megismertették a gyerekekkel a zsonglőreszközök használatát. Céljuk, hogy a Hős utcai gyerekek meg tudják magukat mutatni - akár előadásokkal, szerepléssel -, hogy ők is jók és tehetségesek valamiben. Ezeknek a programoknak azért van nagy jelentőségük, mert a környékbeli fiatalok erősen hátrányos helyzetűek.

Az iskolai közösségi szolgálatos diákokat először 2014 nyarán vonták be nyári alkotótáboruk megszervezésébe, azóta is együtt dolgoznak. A diákok szívesen vesznek részt a programokon, segítik a lebonyolítást. Volt, hogy ők fociztak a kicsikkel. És amikor megjelentek idősebb helyi fiatalok, ők is beálltak. Az egyesületnek eddig nem sikerült megszólítani ezt a korosztályt, ezt kifejezetten az IKSZ-es fiúknak köszönhetik.

A diákok eleinte tartottak az új helyzettől, végül aztán annyira belejöttek, és olyan jól érezték magukat, hogy alig lehetett elhozni őket a programok helyszínéről. Kinyílt számukra egy másik világ, és úgy láttak rá társadalmi problémákra, hogy észrevétlenül belehelyezkedtek az ott élők helyzetébe. Lehetőségük volt végiggondolni, mi az, hogy nélkülözés. Jobban megértették, miért agresszív egy hat éves gyerek. Segít a megértésben az is, hogy minden program végén volt egy levezető kör, ahol átbeszélték a benyomásokat. A szolidaritás és az alázat mindnyájukban nőtt az élmények hatására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával valósult meg.

Szerkesztette OFI dátum 2018.04.24. 14:18:14