Cikkek

A közösségi szolgálat bevezetése

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Ez a 2013/2014. tanévben – tehát az idén – 9. és 10. évfolyamos középiskolai tanulókat már érinti. A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket.

A közösségi szolgálat zökkenőmentes bevezetésére az Oktatásért Felelős Államtitkárság három pillért dolgozott ki párhuzamosan:

 

1. A jogszabályok életbeléptetésének megértéséhez egy Segédletet hozott létre az Oktatásért Felelős Államtitkárság az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen, amely a kozossegi.ofi.hu honlapon már megtalálható.

 

2. Pályázati támogatás:

A TÁMOP 3.2.1/A pályázatra a Közép-magyarországi régióban már elfogytak a források, azonban az ország többi területén még lehetőség van egyszerűsített eljárás keretében önrész nélkül támogatást nyerni a közösségi szolgálat bevezetésére. 

Részletek: http://www.nfu.hu/doc/3440

 

3. Közösségi Szolgálat Portál

A kozossegi.ofi.hu honlap lehetővé teszi, hogy az iskolák, valamint a diákok segítségnyújtását befogadni képes intézmények (kórházak, szociális intézmények stb.) egy adatbázison keresztül egymásra találjanak. A portál fontos feladata az is, hogy a közösségi szolgálatban résztvevő iskolák megoszthassák egymással élményeiket, ötleteket meríthessenek egymás programjaiból. A portál a magyar tulajdonú evopro Informatikai és Automatizálási Kft. felajánlásának köszönhetően jött létre. Az evopro ingyenesen fejlesztette ki és hozta létre az adatbázist kezelő szoftvert, valamint a portált.


Miben segít még a kozossegi.ofi.hu?

  • Módszertani segédlet
  • Keresőfelület
  • Regisztrált intézmények részére információ szolgáltatása
  • Jó gyakorlatok bemutatása
  • Dokumentumtár
 

A TÁMOP 3.2.1.A -11/2 Közoktatási intézmények szerepbővítése, újszerű intézményi együttműködések kialakítása (tanulást segítő támogató formák bevezetése) pályázat lezárult. A 2012. október 5-én éjfélig postára adott pályázatok még elbírálásra kerülnek.   

Szerkesztette OFI dátum 2013.11.14. 9:46:28