Hírek

Konferenciák a közösségi szolgálatról

Két konferencián is fontos kérdések kerültek megválaszolásra a közösségi szolgálattal kapcsolatban.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet minden évben megrendezi Pedagógus Konferenciáját, melyen az érdeklődő oktatási intézmények képviselői kapnak mélyebb bepillantási lehetőséget a szervezet programjaiba, képzéseibe, illetve kaphatnak tájékoztatást őket érintő kérdésekben.
A konferencia idén 2012. november 9-én, pénteken került megrendezésre a Magyar Vöröskereszt székházában és kiemelt témája volt a közösségi szolgálat és a Vöröskereszt együttműködési lehetőségei a szolgálat keretei között. A konferencián előadást tartott Dr. Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tudományos munkatársa „Közösségi szolgálat a köznevelés rendszerében” címmel. Az előadás után izgalmas párbeszéd alakult ki a jelenlévő pedagógusok és az előadó között. Számos szervezési kérdés, illetve tevékenységi lehetőség került megvitatásra, továbbá egy nagyon fontos kérdést sikerült tisztázni, nevezetesen, hogy a tevékenységet már idén meg kell szervezni, hiszen „A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet” ezen szakasza már életbe lépett, így a középiskolának a 9–11. évfolyamos tanulók számára lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva kell megszervezni a legalább ötven órás közösségi szolgálatot.


2012. november 28-án az esti órákban Szentendre Önkormányzata szervezett Civil Fórumot, ahol a különböző civil szervezetek képviselői hallgathattak meg előadásokat az őket érintő kérdésekről. A Civil törvényen kívül, a Pest Megyei Civil Információs Centrum mutatkozott be, illetve a közösségi szolgálat aktuális kérdéseiről esett szó.
Dr. Bodó Márton előadásában a közösségi szolgálat iskolákat és civil szervezeteket érintő kérdéseiről beszélt, majd bemutatta az OFI önálló Közösségi Szolgálat Portálját, a kozossegi.ofi.hu-t. A fórumon különösen nagy érdeklődésre tartott számot minden olyan információ, ami a fogadó intézmények feladataira, lehetőségeire vonatkozott.

Szerkesztette Ofi dátum 2018.11.22. 10:13:29

bodó

Bodó Márton

közönség

közönség