Jógyakorlatok

Idősek otthona és állatmenhely

Bárdos László Gimnázium

1.    projekt: Szociális terület Szent Teréz Idősek Otthona

A projektben részt vevő diákok száma: 15 fő

 

„Szociotúra” szervezése során a diákok végiglátogatták a Tatabányai Egyesített Szociális Intézmények tagintézményeit, hogy megismerhessék az ott élők életét, beleláthassanak mindennapjaikba és felmérhessék, miben tudnának segítségükre lenni.

Gondozotti elégedettség vizsgálat:

95 gondozottal beszélgettek el személyesen és kitöltöttek velük egy kérdőívet az otthonban való életükről. Az összesített eredményt eljuttatták az otthon vezetőinek azt remélve, hogy ezzel sikerült felhívni a figyelmet az esetleges problémákra, így azokat az érintettek orvosolni tudják.

Húsvéti szöszmötölő szervezése a szociális otthonban:

Az otthonban élő ápoltak számára az egyik legnagyobb problémát a szabadidő eltöltése jelenti. Kevés a szakember, akik értelmes tevékenységi formákat kínálhatnának nekik ezért nagyon örültek a kézműves foglalkozásnak, apróbb ajándéktárgyak elkészítésének. A két generáció együtt dolgozott, énekelt és beszélgetett egy délután során.

Piknik a parkban:

17 idős illetve kerekes székhez kötött embert vittek el egy kis szabadtéri piknikre. Elsősorban olyan gondozottakat, akik évek óta nem tudták elhagyni az intézet területét, mert nem volt hozzá segítségük.

Közös színházlátogatás szervezése fogyatékkal élőkkel:

A tatabányai Jászai Mari Színház Moliere-előadására invitáltak meg olyan mozgássérült gondozottakat az otthonból, akik saját erejükből vagy nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak eljutni ilyen eseményekre. A diákoknak azt is meg kellett tapasztalniuk, hogy milyen nehézségeket jelent a kerekes székesek számára egy-egy közintézménybe való eljutásuk.

 

Á la Bárdos cikk, részlet:

„A tanárnő 2 játékot is mutatott a délután résztvevőinek, ami még jobban oldotta a hangulatot. A játék után odajött hozzám az egyik bácsi, adott két puszit, és azt mondta, hogy üdvözli a szüleimet. Fel sem tudtam erre a gesztusra készülni, és amilyen hirtelen ért, annyira jólesett. Szeretetet kaptam- ismeretlenül és névtelenül.

Nem tudom szavakkal elmondani, mi történik olyankor, amikor ott vagyunk közöttük. Látszólag beszélgetünk vagy játszunk, de a felszín alatt történik valami- és arra nincs szó.”

„Mindegyik megmozdulás más, nincs két egyforma, de a tapasztalat mindig ugyanaz: megtelik az ember szíve melegséggel.”

 

2.    projekt: Tappancs Állatotthon Alapítvány

A projektben résztvevő diákok száma: 15 fő

 

-          A menhely mentori programjában való részvétel, ami elsősorban a kutyák szocializációját segítő program. Heti rendszerességgel vitték el sétálni a menhely 87 kutyáját, igyekeztek felkészíteni őket az örökbe adásukra neveléssel, szeretettel.

-          kampány az SZJA 1%-ért. Szórólapok készítése, eljuttatása az iskolánkba járó diákok szüleihez

-          adománygyűjtés a menhely számára

-          a menhelynek és környezetének rendbe tétele

-          az otthon programjaiban önkéntesként segédkezés (városi örökbefogadó nap, tavaszköszöntő önkéntes nap megszervezése)

-          Tappancs- Sprint elnevezésű akcióban való részvétel

-          a Diákbiológus- és Környezetvédő napon tappancsos stand működtetése, illetve a korszerű kisállattartás népszerűsítése előadások és bemutatók által

Visszaemlékezések:

„Önkéntes hiány volt a menhelyen, úgyhogy elkélt a segítség. Jó pár kutya akkor látott életében először férfiembert. Miután mi odaözönlöttünk, már nem önkéntesekből volt hiány, hanem pórázokból és nyakörvekből. „

Nagyon rossz állapotban volt a menhelyen a karantén terület, ezért nem volt kérdés, hogy miben segíthetünk. Elhordtuk az építési törmeléket, terepet rendeztünk, kerítést festettünk. Látnod kellene a különbséget!”

Néha olyan érzésem van, mintha saját kutyám lenne. Ennek ellenére tudom jól, hogy egyszer majd jön valaki és haza fogja vinni őt. De tudom azt is, hogy ott jó helye lesz és szeretni fogják. Nehéz őket elengedni, de örülök neki, ha befogadókra találnak.”

 

3.    projekt: Játszóházi foglalkozások hátrányos helyzetű gyerekek számára

A projektben részt vevő gyerek száma: 15 fő

Oroszlányi és tatabányai Családok Átmeneti Otthona:

-          közös farsangi délután az oroszlányi Családok Átmeneti Otthonában élő kicsikkel, jelmezkészítés és játék

-          húsvéti szöszmötölő a tatabányai gyerekekkel, ajándékkészítés és játék

Szerkesztette Ofi dátum 2015.02.27. 11:31:55