Hírek

Három nap a tettek mezején!

A 72 óra kompromisszum nélkül egy ifjúsági szociális akció, amelyet a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervez. A program koordinálásáért felelős Ökumenikus Ifjúsági Iroda 2013. október 10. és 13. között immár hatodik alkalommal hívja Magyarország fiatalságát összefogásra a körülöttünk élőkért és környezetünkért.

Miről szól?

Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek olyan közhasznú feladatokat teljesítve, mint például játszóterek felújítása, szemétszedés, erdőtakarítás, betegek és idősek látogatása, sérült vagy árva gyerekek számára programok szervezése, és ehhez hasonló tevékenységek.

 

Mitől különleges ez a program?

Mert a fiatalok nem csupán elvégeznek egy rájuk kirótt feladatot, hanem maguk tervezik meg a - többnyire meglepetésként kapott - feladat megvalósítását, majd a végén összegzik tapasztalataikat, és bemutatják a helyi közösségnek.

 

Hogy is zajlik ez?

A csütörtök esti megnyitón derül ki, hogy pontosan milyen feladatot kapnak a fiatalok, amelynek kivitelezésére 72 óra áll rendelkezésükre. Az első lépés a tervezés, amelyre pénteken kerül sor, majd következik a megvalósítás fázisa, általában a péntek - szombati napok folyamán. Legkésőbb vasárnap délutánig befejeződik a tevékenység és azután következik az értékelés és a közös ünneplés.

 

Miért jó ez?

Programunk elsődleges célja, hogy meghívja a fiatalokat a közösség szolgálatára, hogy megérezzék, szükség van rájuk, sok mindent tehetnek másokért.  

Ugyanakkor láthatóvá teszi a társadalom számára a működő ifjúsági közösségeket, rámutat a fiatalok nyitottságára és képességeire, az összefogás erejére.

A 72 óra a  fiatalok által végzett közhasznú tevékenységnek széleskörű nyilvánosságot biztosít, elősegítve ezáltal az önkéntesség  népszerűségének növekedését is. Kipróbálhatja magát a diák különböző helyzetekben és ennek alapján tudja a többi közösségi szolgálati óráját teljesíteni a megfelelő, neki való területen. Ha már csak néhány óra hiányzik, lehetősége van ezt egy kerek projekt keretében teljesíteni, megélve, hogy nemcsak a közösségi szolgálat teljesítése miatt tesz valamit, hanem önkéntesként.

 

Milyen projektek (feladatok) lehetnek?

  • szociális: bármilyen emberekkel foglalkozó tevékenység, pl.: időseknek, fiataloknak szervezett programok, előadások, segítségnyújtás, stb.
  • ökológiai: környezet- és természetvédelmi akciók, pl.: erdőtakarítás, parkban szemétszedés, faültetés, stb.
  • fejlesztő: külső vagy belső építés és újjáépítés, pl.: szobafestés, kerítésfestés, betonozás, játszótér felújítás.

 

 

Elfogadható közösségi szolgálatnak?

 

A 72 óra keretében maximum 3x3 óra közösségi szolgálat teljesíthető. A szülői aláírással ellátott jelentkezést az iskola engedélyezi. A program végén az adott projektadó igazolja aláírásával a teljesített órákat. 72 órás testreszabott szolgálati naplónk letölthető a weboldalról.

 

Várjuk csoportok jelentkezését honlapunkon!

www.72ora.hu

 

 

További információ:

 

Jakab Rita

Projektkoordinátor

hetvenketora@gmail.com

+3630/773-8069

Szerkesztette Ofi dátum 2018.11.22. 10:09:47