Cikkek

Műhelykonferencia Keszthelyen

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 projekt keretében 2014. február 26-án a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban műhelykonferenciát szervezett a közösségi szolgálat keretrendszerének, és a program kínálta lehetőségek ismertetése céljából. A rendezvényen pedagógusok, tanulók, szakemberek és a fogadó intézmények képviselői vettek részt. A programelemek kapcsán, az érintettek ismereteinek bővítése mellett, a meglévő intézményi tapasztalatok átadására, jó gyakorlatok közzétételére is lehetőség nyílt.

A keszthelyi rendezvény fókuszába az iskolai közösségi szolgálat tevékenységi területei közül a környezet- és természetvédelem került. A konferencia első részében plenáris előadások hangoztak el:

Szabó István, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának politikai tanácsadója ismertette a közösségi szolgálatot meghatározó törvényi szabályozást és az adminisztrációval kapcsolatos teendőket, amikkel kapcsolatban kitért a jogszabályok által biztosított lehetőségek sokszínűségére.

Dr. Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa ismertette a legfrissebb kutatási eredményeket, melyek tükrében egyértelmű, hogy társadalmi igény mutatkozik a közösségi szolgálaton keresztül a diákok állampolgári felelősségét és szociális érzékenyítését fejlesztő tevékenységekre. Röviden vázolta a program előzményeit, majd kitért pályaorientációs aspektusaira. Kiemelte, hogy a közösségi szolgálatot nem lehet sem munkaként, sem egyszerű önkéntességként értelmezni; a program pedagógiai célrendszerének középpontjában a szociális kompetencia fejlesztése és az életre nevelés áll. Bejelentette, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a regionális pedagógiai intézetek közreműködésével, 60 órás, ingyenes továbbképzést szervez a pedagógusoknak az iskolai közösségi szolgálat témájában.

Schuch Angéla, a keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatóhelyettese az iskolában is elvégezhető közösségi szolgálatra hívta fel a  figyelmet. Gorszki István, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola tanára igen színes lehetőségekről számolt be. Tanulóik részt vettek idősek gondozásával kapcsolatos tevékenységekben, SNI-s tanulók korrepetálásában, közös óvodafestésben, faültetésben. Elmondása szerint - a kezdeti nehézségek ellenére -, a programnak köszönhetően a tanulók nagyon pozitív változáson mentek keresztül.

A plenáris előadásokat követően műhelybeszélgetések keretein belül cserélhettek tapasztalatot a résztvevő intézmények képviselői, lehetőség nyílt új kapcsolatok kiépítésére, illetve a meglévők megerősítésére, valamint szakmai párbeszédre.

A rendezvényen számos iskola: Vetési Albert Gimnázium (Glatzné Gyömörei Irén, igazgatóhelyettes), Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (Mézes József, igazgató) és fogadó szervezet képviseltette magát, így például a Balatoni Múzeum (Németh Péter), a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Versné György Edit), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Bodnár Katalin), Kerekerdő Alapítvány (Gyöngyössy Péter), Védegylet Egyesület (Újszászi Györgyi), Magyar Környezeti Nevelés Egyesület (Darvas Kata).

Szerkesztette Ofi dátum 2015.07.28. 9:43:40
ikon

PDF dokumentum

Darvas Kata

Magyar Környezeti Nevelés Egyesület

ikon

PDF dokumentum

Szabó István

Szabó István

ikon

PDF dokumentum

Vers Réka

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

ikon

PDF dokumentum

Újszászi Györgyi

Védegylet

ikon

PDF dokumentum

Németh Péter

Németh Péter