Bakancsos klub


Megnevezés

Bakancsos klub

Fogadó intézmény

Moravcsik Alapítvány
1083 Budapest, Balassa u. 6.

Iskola

BERZEVICZY GERGELY KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA
1047 Budapest, Baross u. 72.

Projekt időtartama

2015.03.01 - 2015.10.31

Projekt típusa

KSZP

Projekt Státusza

Aktív

Rövid bemutatkozás szövege

A diákoknak lehetőségük adódik a közösségi szolgálat keretében segíteni klienseinknek az Erdőmentők Alapítvánnyal közösen megvalósuló természetvédelmi programban. Madáretetők, odúk készítése és kihelyezése, élelemmel való feltöltése közös túra keretében. Ez Alapítványunk számára és a résztvevő diákok számára az alábbi előnyökkel jár: • A testi aktivitás fokozása segít klienseinknek és a diákoknak a lelki és fizikai egyensúlyuk megtartásában. • A rendszeres testmozgás a klienseknél javítja az alvást, növeli az adrenalin felhasználást, csökkenti az izmok feszültségét, szorongás oldó hatású, növeli a perisztaltikát, ezzel csökkennek az emésztési zavarok. • A csoportosan végzett sporttevékenység (túrázás) során fejlődik a résztvevők kommunikációja, a szociális kompetenciái és az együttműködési képességeik. • A diákok számára a közös munka és élményszerzés, a saját tapasztalás a leghatékonyabb módja az előítélet mentes gondolkodás kialakításának és ez motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre.

Bővebben

A pszichoszociális fogyatékkal élők rehabilitációja során fontos a testi aktivitás, mivel ennek lelki, érzelmi, sőt személyiségfejlesztő, lelki edzettséget biztosító hatása van. A rendszeres testmozgás a klienseknél javítja az alvást, növeli az adrenalin felhasználást, csökkenti az izmok feszültségét, szorongás oldó hatású, növeli a perisztaltikát, ezzel csökkennek az emésztési zavarok. A sport antidepresszív hatása elsősorban a futásnál és a túrázásnál jelenik meg. A csoportosan végzett sporttevékenység során fejlődik a résztvevők kommunikációja, a szociális kompetenciái és az együttműködési képességek.

A Bakancsos klub keretében különböző erősségű túrákat szervezünk klienseink számára, így azok is részt tudnak venni, akiknek fittségi szintje alacsony. 2014. második félétől, az Erdőmentők Alapítvánnyal közösen szervünk programokat. Alapítványunk asztalos műhelyében - ahol betegeink szociális foglalkoztatás keretében dolgoznak - madáretetőket és mesterséges odúkat készítünk. Ezeket egy-egy túra alkalmával helyezzük ki a Budapest környéki erdőkbe. A betegek a tevékenységük során átérzik a segítségük pozitív hatását, mert az etetőknek és odúknak köszönhetően az énekesmadár-állomány esélye a téli időszak átvészelésére jelentősen növekszik. A túrák során az Erdőmentők Alapítvány munkatársai bemutatják az élőhelyek különlegességeit, ami lehetőséget biztosít, hogy klienseink új ismereteket szerezzenek a minket körülvevő élővilágról. Nem elhanyagolható szempont, hogy a reszocializációs és reintegrációs folyamatban résztvevő pszichiátriai betegek, akik közül sokan nem tudják eredeti foglalkozásukat folytatni betegségük miatt, ezeken a programokon új szakmákat, foglalkozásokat ismerhetnek meg.

A kliensek részére az odúk és etetők kihelyezésével nem zárul le ez a természetvédő tevékenység, mert ők vállalják az ezek folyamatos táplálékkal való feltöltését is.

Túrák célpontjai:
Farkas erdő (Újpest), távolsága kb. 5 km
Kőbányai erdő (Bp., Kőbánya), távolsága kb. 10 km
Hármashatárhegy erdő (Buda), távolsága kb. 15 km.

 

Ezek az erdők a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében vannak. A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Erdőmentők Alapítvány együttműködési megállapodása alapján, az Erdőmentők vezetésével van lehetőség természetbarát anyagokból készült tárgyak (etetők, odúk) kihelyezésére.

Alapítványunk telephelyei és az erdők is jól megközelíthetők tömegközlekedési eszközökkel. Telephelyeinkre a diákok önállóan, tömegközlekedési eszközzel jutnak el, ahol kollégáink fogják várni őket.

 

A túrák alkalmával egy közösen megbeszélt helyen találkozunk, és együtt megyünk tömegközlekedéssel a helyszínre. A túrákat követően együtt érkezünk vissza a városba.

Tevékenységek

Tevékenység Igényelt létszám Lejelentett létszám
környezet- és természetvédelemi
5
0

Jelenleg nem található galéria

Jelenleg nem található videó

Jelenleg nem találhatók dokumentumok